Skyggernes kniv
Den magiske boghandel
Snesøsteren

Fotos: @LineDalbro - Line Dalbro Schaumann

Book-bento

Anbefal bøger med Book-bento

Book-bento giver din klasse en ny måde at anbefale bøger på.

 

I Book-bento gælder det om at være kreativ og iscenesætte en bog i en kvadratisk form, som man kender det fra Instagram. Fænomenet kendes også som bento box og stammer oprindeligt fra Japan. I Book-bento iscenesættes bogen på en måde, som udtrykker børnenes egen oplevelse af bogen, og som skaber en æstetisk og visuel fortælling omkring bogen.

Det handler om:

  • At børnene gennem Book-bento forløbet lærer at formidle en læseoplevelse kreativt og i et visuelt sprog, som de kender fra sociale medier. De arbejder også med at reflektere over deres læseoplevelse og indholdet i bogen. Ved gruppearbejde vil valg af de visuelle virkemidler give anledning til gode samtaler om, hvorfor noget repræsenterer bogen godt eller mindre godt.
  • At sætte børnene i gang med at overveje, hvordan de kan formidle bogens handling eller stemning gennem et foto og på den måde formidle de gode læseoplevelser på ny og anderledes måde end den traditionelle boganmeldelse.

 

Før og efter
Start med at vise børnene eksempler på en Book-bento på fx Google eller Instagram. I kan med fordel se nærmere på Aalborg Bibliotekernes instagram @Aalborgbib_boern eller besøge instagram-kontoen @LineDalbro, som ud over at være formidler på Aalborg Bibliotekerne også er en meget aktiv bogblogger.

Efter endt forløb kan I samle de producerede billeder i en mappe – digitalt eller printet. De producerede billeder kan udstilles i biblioteksrummet eller formidles digitalt.

Aalborg Bibliotekerne vil meget gerne se jeres Book-bentos. Del dem på instagram og tag @Aalborgbib_boern .

 

Sådan gør I:
Børnene læser eller lytter til bøger og udvælger en titel, som de ønsker at formidle i en Book-bento.

Overvej om børnene skal lave en Book-bento alene eller sammen i en gruppe. Det er en fordel, hvis man vælger en bog, man godt kan lide, eller en bog, som man har arbejdet med i skolen.

Det er vigtigt, at børnene gør sig nogle tanker om, hvordan de gerne vil formidle bogen, og hvilke ting og stemninger de synes passer til den.

 

Forberedelse inden der tages fotos:

1. Billedets baggrund
Skal bogen ligge på et stykke stof, noget farvet papir eller måske ude i naturen? Vælg baggrund ud fra, hvad der passer til handlingen, hovedpersonen, grundstemningen eller farverne på bogens forside.

2. Rekvisitter
Hvilke ting og sager kunne fortælle noget om bogens karakterer, handlingen, sted/miljø? Det kan være alt, man synes kunne fortælle noget om bogen, og det kan selvfølgelig også være ting, som er konkret beskrevet i bogen og spiller en rolle.

3. Bogen
Bogens forside er altid tydeligt synlig i Book-bento. Man kan bruge en fysisk bog eller en iPad/mobiltelefon, som viser forsiden.

4. Sammensætning
Når baggrund, billede og rekvisitter skal sættes sammen, kan man overveje, om udtrykket skal være rodet eller symmetrisk.

Så skal der tages billeder. Husk at bruge billedformatet kvadrat.

 

Find mere inspiration til Book-bento på læsesporet.dk

Book-bento er del af konceptkataloget Inspiration til læselyst. Du finder konceptkataloget eReolen Go!

Spørgsmål: Kontakt Gritt fra Aalborg Bibliotekerne på mail: gritt.elmeskov@aalborg.dk